Cena: 10 x 10 dag*

Ser Łomnicki długodojrzewający naturalny

Tradycja wytwarzania Sera Łomnickiego na Dolnym Śląsku sięga lat czterdziestych ubiegłego wieku, kiedy to jego receptura dotarła tu wraz z przesiedleńcami z terenów międzywojennej Kozłowszczyzny (dawne województwo wileńskie).

Ser Łomnicki długodojrzewający naturalny

Produkujemy go zawsze z surowego mleka koziego, często z dodatkiem naturalnych ziół i przypraw (wersje z dodatkami opisane są tutaj). Oczywiście warto także zwrócić uwagę na specjalne odmiany Łomnickiego takie jak na przykład: Śmielec (oblewany czarną parafiną), Sir Goździk, Niedźwiednik, czy Sir Ginger.

Sery Łomnickie są dość delikatne w smaku (choć mogą się między sobą znacząco różnić, w zależności od dodatków). Wraz z wiekiem stają się coraz bardziej wyraziste, tracąc początkową (charakterystyczną dla swych młodszych, kilkutygodniowych wcieleń) kwaskowatość i słoność.

W 2009 roku ser łomnicki z kozieradką zdobył I miejsce w konkursie “Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Ser w 2010 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

 

Warunki zakupu: zamówienia serów na wagę realizujemy dla gramatur będących wielokrotnością 10 dag. Minimalna ilość sera, którą można zamówić, to 20 dag (zamówienia mniejsze zostaną zwiększone do 20 dag). Podana kwota jest wartością orientacyjną, gdyż ostateczna gramatura może się nieznacznie różnić. Sery są pakowane próżniowo – zazwyczaj jako jeden kawałek o wadze zbliżonej do wybranej w zamówieniu. W przypadku, gdy dany produkt ma zostać przygotowany w specjalny sposób (np. zapakowany oddzielnie lub przesłany w postaci całego krążka), prosimy o zaznaczenie tego w formularzu zamówienia.