Cena: 11 x 10 dag*

Kozia Chałwa

Nasza chałwa to ser wyjątkowy – nie tylko skalę polską, ale również światową. Podobnie jak swój daleki kuzyn, norweski geitost (co zresztą po norwesku oznacza ‘kozi ser’), powstaje w wyniku kilkunastogodzinnej karmelizacji koziej serwatki. Choć nie jest ani tak słodka, ani tak tłusta jak prawdziwa chałwa, to jednak zarówno w smaku, jak i w zapachu jest do chałwy bardzo podobna – orzechowa, z delikatnymi nutami drożdży i kwasowości.

Kozia ChałwaNadaje się na deskę serów, jednak najlepiej sprawdza się jako przyprawa, albo… dodatek do deserów. Można ją podsuszać, a następnie ścierać na tarce.

Doceniają ją najlepsi polscy szefowie kuchni, z Wojciechem Amaro na czele.

 

 

 

 

 

 

Warunki zakupu: zamówienia serów na wagę realizujemy dla gramatur będących wielokrotnością 10 dag. Minimalna ilość sera, którą można zamówić, to 20 dag (zamówienia mniejsze zostaną zwiększone do 20 dag). Podana kwota jest wartością orientacyjną, gdyż ostateczna gramatura może się nieznacznie różnić. Sery są pakowane próżniowo – zazwyczaj jako jeden kawałek o wadze zbliżonej do wybranej w zamówieniu. W przypadku, gdy dany produkt ma zostać przygotowany w specjalny sposób (np. zapakowany oddzielnie lub przesłany w postaci całego krążka), prosimy o zaznaczenie tego w formularzu zamówienia.